Realitní fond WOOD & Company měl úspěšný loňský rok. Retail připsal investorům 21,07 %, Office 14,35 %


Realitní fond WOOD & Company měl úspěšný loňský rok. Retail připsal investorům 21,07 %, Office 14,35 %

PRAHA 21. února 2023 – Realitní fond WOOD & Company si poradil s nepříznivými vlivy uplynulých měsíců. Jeho klienti si za rok 2022 připsali vysoké nominální zhodnocení, když investiční akcie podfondů jako jedny z mála investičních instrumentů na českém trhu úspěšně bojovaly s inflací. Podfond orientovaný na kancelářské budovy (WOOD & Company Office podfond) si za uplynulý rok připsal v korunové třídě výnos 14,35 %, podfond zaměřený na maloobchodní centra (WOOD & Company Retail podfond) za stejné období v korunové třídě dokonce 21,07 %. Realitní fond WOOD & Company má s loňskými akvizicemi v podobě kancelářských budov Astrum Business Park ve Varšavě a GreenPoint v Praze v portfoliu 15 nemovitostí. Hodnota aktiv pod správou aktuálně přesahuje 28 miliard korun a celková pronajímatelná plocha vzrostla na 355 tisíc metrů čtverečních. Dlouhodobý cílený roční čistý výnos je 8–10 procent.


Nemovitosti mají v portfoliu investora nezastupitelný význam v podobě stabilizační kotvy omezující rizika. Zajišťují stabilní výnos a ve střednědobém a dlouhodobém horizontu dokážou ochránit před inflací díky indexaci nájemních smluv nebo obratovému nájemnému v případě retailových budov.

Wood & Company Office podfond má ve svém portfoliu kancelářské nemovitosti v Česku, na Slovensku a v Polsku. Jejich celková pronajímatelná plocha je 218 300 m2, hodnota aktiv pod správou je 11,68 miliard korun a čistý provozní zisk (NOI) činí 836 milionů korun.

Výnos WOOD & Company Office podfondu za rok 2022 činil 14,35 % v korunové třídě. Eurová třída zhodnotila v loňském roce o 10,24 %. Průměrný roční výnos od založení podfondu v roce 2017 je 11,61 % v korunové třídě, respektive 11,71 % v eurové třídě.

„V kancelářském segmentu se v následujících letech dostane na trh ročně o 40-50 % méně nových kancelářských ploch. Nedostatek prostor bude impulsem pro růst nájmů v celém regionu střední a východní Evropy. Důležité jsou pro tento segment také indexační položky, které poskytují ochranu před inflací. Pravidelně indexované příjmy mají vliv i na budoucí hodnotu aktiv,“ říká Jiří Hrbáček, portfolio manažer a místopředseda představenstva realitního fondu WOOD & Company.

Výkonnost WOOD & Company Office podfondu k 31.12.2022