WOOD & Company v roce 2022: Obrátit krizi v příležitost


WOOD & Company v roce 2022: Obrátit krizi v příležitost

Do loňského bilancování aktivit WOOD & Company v roce 2021 ještě významně zasahovala pandemie covid-19. Vše nasvědčovalo tomu, že se náročné období chýlí ke konci a celý svět opět naskočí do normálu. Nikdo nečekal, že nás rok 2022 povozí na vlně dalších extrémů, že kousek za našimi hranicemi vypukne válečný konflikt, budeme čelit enormnímu nárůstu inflace a energetické krizi. Nicméně můžeme konstatovat, že i tento náročný rok dopadl pro barvy naší společnosti příznivě. Podařilo se nám uvést do života hned několik novinek, držet stabilní a velmi slušnou výkonnost našich investičních produktů a nalézt nové a perspektivní obchodní příležitosti.


Odvážní pionýři 

V loňském roce se nám podařilo přivést na český trh hned několik zajímavých novinek. Mezi ty, které stojí za zmínku, patří bezesporu první SPAC transakce v rámci střední a východní Evropy. Prázdná společnost pod názvem WOOD SPAC One, speciálně vytvořená za investičním účelem, do které více než čtyři stovky investorů vložily částku přes 538,7 milionů korun, vstoupila na pražskou burzu 9. května. „V tuto chvíli probíhají jednání s vytipovanými subjekty vhodnými pro spojení s WOOD SPAC One,“ vyjadřuje se k aktuální situaci Oliver Polyák, produktový manažer WOOD & Company.

Na sklonku roku 2022 jsme přišli poprvé také s investiční příležitostí v oblasti kryptoměn a blockchainů. Prostřednictvím produktu WOOD Blockchain+ nabízíme možnost zainvestovat do atraktivního portfolia spravovaného pečlivě vybranými mezinárodními blockchainovými hedgovými fondy s profesionální správou. Zájemci z řad kvalifikovaných investorů mají možnost dostat se k výběrovým fondům formou investičních certifikátů a rozšířit své portfolio o nejvýnosnější aktivum posledních deseti let. Podle investičního analytika Tomáše Kacerovského bude stejně jako loňský rok i ten letošní pro kryptoměny volatilním rokem. „Není vyloučeno, že série bankrotů subjektů, které na tomto trhu operují, bude ještě nějakou dobu pokračovat. Technologický posun infrastruktury blockchainu a množství projektů na něm vznikajících je však světlo na konci tunelu a v dlouhodobějším horizontu má tento typ investice výrazný potenciál,“ vysvětluje Kacerovský.

Burzovní a investiční aktivity

Jako významný burzovní hráč stála naše skupina i v loňském roce u zajímavých transakcí. Za zmínku stojí akciová emise kazašské ropné a plynárenské společnosti KazMunayGaz, kde jsme působili v roli poradce.

V roce 2021 jsme byli jediným globálním koordinátorem na českém trhu výjimečného počinu, když bylo ve zrychleném prodeji podáno téměř 780 tisíc kmenových akcií České zbrojovky Group (CZG). Česká zbrojovka patří mezi zavedené tituly pražské burzy a my jsme byli u toho, když v loňském roce uvedla na trh další emise. Výjimečnost této transakce spočívá v tom, že se jedná o ojedinělý počin na destabilizovaných trzích.

Pod vlivem válečného konfliktu a obav z hrozících sankcí převzala společnost ČEZ na podzim loňského roku českou společnost Škoda JS, která se věnuje především servisu jaderných zařízení a inženýringu. Koupí ČEZ vyřešil problematiku svého významného dodavatele, který byl součástí ruské strojírenské skupiny OMZ, ovládané Gazprombankou. Smlouva o odkupu 100% podílu byla uzavřena v červnu a do schválení transakce antimonopolními úřady byly akcie v držení naší společnosti, což sehrálo důležitou roli pro úspěšné dokončení akvizice.

Dlouhodobě jsme také známi podporou nadějných mladých projektů, do kterých v duchu ´investujeme jen do toho, čemu věříme´ vkládají peníze sami majitelé skupiny, ale i naši zaměstnanci a v některých případech i klienti. Jedním z podporovaných projektů je česká společnost Snuggs, která je budoucím IPO kandidátem pro vstup na pražskou burzu Start. Jako dlouhodobý partner a podporovatel společnosti budeme u toho. „Jde o skvělý ekologický a ekonomický produkt, který má podle nás dobrý investiční potenciál a dává nám smysl se na jeho budoucnosti podílet,“ říká partner WOOD & Company Jan Sýkora. S obdobnou vizí budoucího vstupu na trh Start jsme kapitálově vstoupili i do středoevropského řetězce ovocných barů Fruitisimo. Dalším startupovým počinem, do kterého jsme v loňském roce investovali je společnost LutherOne, která vyvíjí moderní platformu pro efektivní řízení spolupráce a výkonu ve firmách.

V červnu 2022 jsme investovali stovky milionů korun do společnosti Rohlík, progresivního internetového prodejce potravin. Společně s renomovanými zahraničními i lokálními investory jsme se tak podíleli na její dynamické celoevropské expanzi.

V loňském roce vznikly také certifikáty WOOD Venture One, prostřednictvím nichž mohou kvalifikovaní investoři participovat na tom nejlepším, co vzniká ve venture světě. Díky těmto certifikátům získávají kvalifikovaní investoři expozici do stovek startupů po celém světě skrze renomované venture fondy z ČR, Izraele i USA.

V celkovém kontextu potvrdila naše skupina pozici vedoucího hráče na středoevropských trzích. Na pražské burze jsme již po osmé za sebou překonali 40% tržní podíl, v Maďarsku se přiblížili k 30 %. Zajímavé objemy obchodů jsme vykázali i ve Varšavě, Vídni a Bukurešti. Celkový objem zobchodovaných cenných papírů činil v loňském roce 20 mld. EUR.

Zkušenosti a know how lídra kapitálových trhů přenášíme i na naše klienty. Aktiva v naší správě narostla na více než 100 mld. CZK. Naše retailová online investiční platforma Portu má již 180 tisíc uživatelů a 16 mld. CZK pod správou.

Dluhopisové příležitosti

Vývoj na finančních trzích a rychlý růst inflace v loňském roce přidal na atraktivitě dluhopisovým instrumentům. Ty dokázaly nabídnout konzervativnějším investorům příslib velmi slušného výnosu v rozkolísané době a alespoň částečně zmírnit dopad vysoké inflace. I v tomto segmentu jsme byli aktivní a v loňském roce jsme se podíleli na několika zajímavých privátních i veřejných emisích. V únoru loňského roku jsme pomáhali organizovat zajímavou dluhopisovou emisi DIRECT 6,85/26 emitenta Direct Financing se zajištěním v podobě akcií Direct pojišťovny. V rámci stejného dluhopisového programu pak bylo možné zakoupit druhou emisi v listopadu dokonce s 9,5% zhodnocením. Za zmínku stojí i dluhopisová emise developerské a investiční společnosti SATPO, která vydala obligace o objemu 400 milionů korun s výnosem 7,1 % p.a. a splatností 4 roky. Privátní emise dluhopisů jsme zajišťovali v loňském roce pro skupiny MSI a Warimpex.

Klient na prvním místě

Osobně sdílené zkušenosti jsou nenahraditelné, proto jsme po uvolnění proticovidových opatření po dvou letech opět uspořádali konferenci pro naše privátní investory. Jsme rádi, že se nám to podařilo a mohli jsme na začátku října přivítat téměř dvě stovky investorů v reprezentativních prostorách Národního muzea. V rámci prezentací a panelových diskusí představili své myšlenky nejen investiční a realitní experti z WOOD & Company, ale i externí hosté jako například Vojtěch Benda, bývalý člen bankovní rady ČNB.

Komerční nemovitosti jako stabilní kotva portfolia

Segment komerčních realit si prošel zatěžkávacím obdobím v době koronavirové pandemie. Omezení se dotkla především kancelářských budov a retailových nemovitostí. Toto náročné období se majitelům podařilo zvládnout, v letošním roce na to ale navázaly další negativní faktory v podobě energetické krize a vysoké inflace. Ty vyvolaly v řadách majitelů a manažerů nemovitostních fondů oprávněné obavy. S koncem roku však můžeme, alespoň u nás ve WOOD & Company konstatovat, že i tyto nepříznivé vlivy se podařilo s postupem času a podporou vládních opatření obrousit natolik, že jejich dopad na výkonnost realitních aktiv nebude velký. Alespoň výsledky našeho Realitního fondu WOOD & Company tomu nasvědčují.

WOOD & Company Office podfond, který je zaměřený na kancelářské nemovitosti v Praze, Bratislavě a Varšavě, dokázal za rok 2022 zhodnotit v korunové třídě o 14,35 procent. V loňském roce také portfolio Office podfondu doplnily dvě nové akvizice. V dubnu to byla varšavská kancelářská budova Astrum Business Park. Pro WOOD & Company šlo o první realitní akvizici na polském trhu. V červenci pak doplnila portfolio v pořadí už desátá kancelářská budova – Green Point na pražském Smíchově. WOOD & Company Office podfond od svého založení v roce 2017 přinesl investorům průměrný roční výnos 11,61 % a řadí se tak k nejúspěšnějším realitním fondům v České republice i na Slovensku.

V loňském roce se nám podařilo také úspěšně dokončit nový bratislavský administrativní komplex Lakeside Park 02, který vznikal v náročném období covidové pandemie a je dílem spolupráce společností Immocap a WOOD & Company. Budova získala dvě prestižní ocenění v anketě CIJ Awards – Best office development a Best new office tenant lease transaction.

A jak vidí situaci na trhu s kancelářskými nemovitostmi naši experti? Podle Jiřího Hrbáčka, portfolio manažera Realitního fondu WOOD & Company je aktuální nabídka kancelářských ploch nízká a poptávka ze strany nájemců stále silná. S ohledem na nárůst cen stavebních materiálů, mezd a služeb, rostoucí ceny pozemků a horší dostupnost developerských úvěrů se staví méně. „Očekáváme, že v následujících třech letech bude na trh dodáno v průměru ročně o 40-50 % méně nových kancelářských ploch. V loňském roce jsme byli, po zhruba dvou dekádách prakticky rovné křivky, svědky nárůstu nájmů kancelářských budov. Ceny nájmu za metr čtverečný nejmodernějších pražských kanceláří se dostaly z původních 22 eur na úroveň 27 eur.  A nedostatek prostor v následujícím období bude pravděpodobně impulsem pro další růst nájmů nejen v Praze, ale i v Bratislavě a Varšavě,“ vysvětluje Hrbáček.

Výkonnost WOOD & Company Office podfondu k 31.12.2022

Retail podfond WOOD & Company, jehož aktivy jsou nákupní centra Krakov a Galerie Harfa a dále budova Harfa Office zhodnotil za rok 2022 v korunové třídě o velmi slušných 21,07 procent. Průměrný roční výnos od založení fondu je v korunové třídě 12,63 %.

„Retailový segment se začal po pandemii dostávat rychle do normálu. Lidé se vrátili do nákupních center, jejich návštěvnost je téměř na předcovidové úrovni. Pozitivní trend zaznamenaly tržby, které se drží od druhé kvartálu na rekordní úrovni v porovnání s rokem 2019, kdy jsou v průměru o 10-15 % vyšší,“ říká Jan Kubíček, portfolio advisor WOOD & Company Real Estate.

Výkonnost WOOD & Company Retail podfondu k 31.12.2022

Daří se i AUP Bratislava podfondu, který vznikl v souvislosti s akvizicí nákupního centra Aupark Bratislava. Celkový výnos podfondu za posledních 12 měsíců činil v korunové třídě vč. dividend 9,17 procent, v eurové třídě pak 7,77 procent. Novinkou uplynulého roku v případě Auparku je navýšení podílu joint venture partnerů WOOD & Company a Tatra Asset Management díky druhé a třetí tranši na 87 %. Realizace zbývajících tranší a 100% převzetí je plánováno na rok 2024. 

Dobré výkonnosti Auparku v budoucnosti jde naproti i kvalitní správa a neustálý revitalizační proces. V loňském roce například na střeše nákupního centra Aupark přibylo více než 1 200 fotovoltaických panelů, což vnímáme jako pozitivní krok k naplnění strategie udržitelnosti. „Aktuálně vysoké ceny energií výrazně zkracují návratnost investice do fotovoltaických zařízení. Kromě ekonomické stránky je pro nás ale samozřejmě důležitý i aspekt dopadu na životní prostředí a kontinuální snižování závislosti na neobnovitelných zdrojích energie,“ říká Lukáš Palaščák z WOOD & Company.

Nový facelift společnosti

Značka WOOD & Company působí na trhu už přes 30 let. Za tuto dobu prošla společnost výrazným vývojem, rozšířila své aktivity a tím i spektrum svých potenciálních klientů. I to bylo důvodem pro změnu vizuální identity, kterou jsme našim klientům i veřejnosti představili na začátku léta 2022. „Nové směry nevznikají následováním starých pravidel. Ve finančním světě vždy vítězila odvaha, dravost a zdravá kondice. Naše nová identita odráží hodnoty společnosti i nás majitelů. Nové logo vzbuzuje emoce, je ambiciózní, troufalé, a to je přesně to, co v současné době potřebujeme. Věřím, že nám pomůže k posílení image silného hráče na trhu,“ vysvětluje Vladimír Jaroš, partner skupiny WOOD & Company.

Novému logu dominuje červený nápis WOOD podpořený ostrým středem písmene W. Inspirací mu byla důrazná slova jako sebevědomí, růst a stabilita. Samotný symbol ´W´ se stal výrazným grafickým prvkem nové identity. Proměnou prošla i barevnost, původní zelená byla nahrazena novým odstínem tak, aby značka dostala suverénnější výraz, sytá červená dává novému stylu moderní energii. Od velmi konzervativního vizuálního stylu se tak přesouváme k modernímu a sebevědomému brandingu. Ten dotváří i smělý claim ´Invest in what you believe in´, který reflektuje DNA celé společnosti.

Dobré jméno firmy stojí na expertním týmu

Spektrum našich byznysových aktivit je rozsáhlé a s tím souvisí i široký záběr investičních témat, která dokážou naši experti v roli investičních analytiků, makléřů nebo produktových manažerů komentovat. Zájem o jejich kvalifikované názory a doporučení ze strany médií v čase roste. V loňském roce se značka WOOD & Company v souvislosti s investičními doporučeními, komentáři, výhledy nebo produktovými informacemi v médiích objevila více než 1 700 krát. Jako jedni z nejvýznamnějších hráčů na pražské burze komentujeme pravidelně její vývoj. Respektované odborníky máme i v našem realitním týmu a s rozrůstajícími se aktivitami v oblasti kryptoměn a blockchainu si budujeme pozitivní mediální obraz i v této oblasti.

A jaký výhled mají naši investiční experti na rok 2023? Bezpečným přístavem mohou být akcie v obranném sektoru, investiční příležitostí pak například producenti mědi. S inflací si z dlouhodobého hlediska poradí i některé nemovitostní sektory. Krypto bude stále volatilní, ale zlepšující se infrastruktura blockchainu nabízí investiční potenciál v delším horizontu. „Co se sektorové alokace týče, minimálně v úvodu roku bych doporučil vyhnout se cyklickým odvětvím a setrval bych u defenzivních sektorů jako např. farmaceutický sektor, zdravotní péče, či zboží každodenní spotřeby. Vzhledem ke stále relativně nízké valuaci by stabilním vývojem mohly procházet také akcie ropných firem, avšak zářnou výkonnost z loňského roku již pravděpodobně nezopakují. Bezpečným přístavem by i nadále mohly být akcie v obranném sektoru, a to nehledě na vývoj geopolitické situace,“ říká Vladimír Vávra, makléř WOOD & Company. Technologický sektor se podle Vávry začne odrážet ode dna pravděpodobně až v případě potvrzení kulminace inflačních tlaků a výhledu stability, či spíše poklesu úrokových sazeb. Příležitosti by sám hledal i v evropském telekomunikačním sektoru.

„Na pražské burze je mým favoritem zástupce v obranném sektoru akcie Colt CZ. Tržní konsensus ohledně výhledů hospodaření firmy v příštím roce považuji za příliš konzervativní a domnívám se, že po několikaměsíční konsolidaci na úrovních kolem 550 Kč za akcii mají akcie Colt CZ prostor pro dvojciferné zhodnocení,“ doplňuje Vávra. V rámci zahraničních trhů je pozitivní na akcie producentů mědi. S rozvojem elektromobility, obnovitelných zdrojů a potřebě investic do modernizace přenosových sítí budeme svědky mohutného nárůstu poptávky po této komoditě.