První kvartál letošního roku byl pro realitní fondy WOOD & Co. úspěšný, výsledky navazují na rok 2022


První kvartál letošního roku byl pro realitní fondy WOOD & Co. úspěšný, výsledky navazují na rok 2022

PRAHA 29. května 2023 – Po rekordním loňském roce, kdy oba klíčové podfondy Realitního fondu WOOD & Company připsaly investorům dvouciferné zhodnocení, naznačují výsledky za první kvartál letošního roku, že i rok 2023 může přinést investorům zajímavý výnos, který překoná inflaci. WOOD & Co. Office podfond orientující se na kancelářské budovy připsal za první tři měsíce v korunové třídě 3,96 %, v případě WOOD & Company Retail podfondu zaměřeného na nákupní centra šlo za stejné období
o 3,46 %. Tržní hodnota 15 nemovitostí v portfoliu Realitního fondu WOOD & Co. aktuálně přesahuje 28 miliard korun a celková pronajímatelná plocha dosahuje 355 tisíc metrů čtverečních.


„Máme za sebou velmi úspěšný rok, kdy naše realitní fondy dokázaly zhodnotit peníze investorů dvouciferně. Oba naše klíčové podfondy patřily mezi nejvýkonnější nemovitostní fondy pro kvalifikované investory v Česku i na Slovensku. Díky skladbě našich portfolií a profesionální správě věříme, že dokážeme doručovat zajímavé zhodnocení i v budoucnu. Výsledky prvního kvartálu ukazují, že jsme na dobré cestě,“ říká Jiří Hrbáček, portfolio manažer a místopředseda představenstva realitního fondu WOOD & Company.

WOOD & Company Office podfond, který byl založen v roce 2017, má k dnešnímu dni ve svém portfoliu deset administrativních budov v České republice, na Slovensku a v Polsku o celkové pronajímatelné ploše 218 300 m2. Hodnota aktiv pod správou tohoto podfondu je 467 milionů eur, čisté obchodní jmění (NAV) fondu dosahuje hodnoty 212,42 milionů eur a čistý roční provozní zisk (NOI) tvoří 36,07 milionů eur.

Výnos WOOD & Company Office podfondu za první kvartál letošního roku k 31. 3. činil 3,96 % v korunové třídě, v EUR třídě pak 3,51 %.

Průměrný roční výnos od založení fondu je 12,09 % p. a. v korunové třídě a 11,85 % v EUR třídě. 

Graf 1 - Výkonnost WOOD & Company Office podfondu k 31. 3. 2023

„Loňský rok byl nejen v kancelářském segmentu ve znamení růstu nájmů po prakticky dvou dekádách rovné křivky. I letos nájemné poroste, ale ne již takovým tempem, očekáváme růst na úrovni pěti až sedmi procent, což zhruba odpovídá eurové inflaci. Majitelům kancelářských budov nahrává i nedostatek nových ploch k pronájmu a prakticky stagnující developement. Zájem o pronájmy rozhodně neopadává. Aktuální obsazenost našich budov je na úrovni 95  procent a nadále roste. Proto si věříme, že máme šanci dosáhnout na výnosy, které opět porazí inflaci,“ doplňuje Hrbáček.

WOOD & Company Retail podfond byl založen v roce 2016. Aktivy podfondu jsou kancelářská budova Harfa Office Park a pražská obchodní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov s celkovou nájemní plochou 77 500 m2. Hodnota aktiv v podfondu dosahovala ke konci prvního kvartálu letošního roku 213,36 milionů eur s čistým obchodním jměním (NAV) fondu 95,29 milionů eur a čistým ročním provozním ziskem (NOI) 15,38 milionů eur.

„Našemu retailovému podfondu se v loňském roce podařilo dohnat nižší výnosy z období covidové pandemie. Po rozvolnění opatření na začátku roku 2022 se začala obchodní centra znovu plnit a jejich tržby dosahovaly rekordních čísel. A to se propsalo i do velmi dobré výkonnosti našeho fondu,“ uzavírá Hrbáček.

Výnos WOOD & Company Retail podfondu za první tři měsíce letošního roku činil k 31. 3. v případě korunové třídy 3,46 %, v EUR třídě pak 3,29 %.

Průměrný roční výnos od založení je 12,82 % p. a. v korunové třídě a 15,45 % v EUR třídě. 

Graf 2 - Výkonnost WOOD & Company Retail podfondu k 31. 3. 2023

Kontakt pro média:


Martin Kodýdek

Tel.: +420 606 615 311

E-mail: martin.kodydek@wood.cz